Επιληψία

Πρόκειται για μια νόσο, όπου σύγχρονες ηλεκτρικές εκφορτίσεις των εγκεφαλικών νευρικών κυττάρων κυρίως προερχομένων από τον φλοιό του εγκεφάλου καταλαμβάνουν ηλεκτρικά μια η περισσότερες εγκεφαλικές περιοχές αναστέλλοντας τμηματικά η ολοσχερώς την λειτουργία τους, όσο αυτές οι εκφορτίσεις διαρκούν.

Όταν τα περισσότερα εγκεφαλικά τμήματα έχουν καταληφθεί, μιλάμε τότε για γενικευμένες κρίσεις που εμφανίζονται συχνά με τονικοκλονικούς σπασμούς σε όλο το σώμα. Υπάρχουν όμως και γενικευμένες κρίσεις που εμφανίζονται μόνο με απώλεια συνείδησης η με συγχητικές καταστάσεις. Εάν οι επιληπτικές κρίσεις διαρκούν από δευτερόλεπτα έως και μερικά λεπτά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους παρευρισκομένους περιορίζονται στο να προστατευτεί ο ασθενής από τραυματισμό. Εάν διαρκούν παραπάνω από περίπου μισή ώρα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο λόγω της σοβαρής πιθανότητας ύπαρξης επιληπτικού στάτους, που είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς γιατί σαν συνέπεια μπορεί να εμφανισθεί εγκεφαλικό οίδημα.
Η διάγνωση της επιληψίας απαιτεί την συνδρομή νευρολόγου και συχνά και άλλων ειδικοτήτων για την διαφοροποίηση από άλλες καταστάσεις μείωσης η απώλειας συνείδησης. Βασική νευροφυσιολογική εξέταση είναι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, όπου μπορεί να καταγραφούν επιληπτικά δυναμικά.Οι αιτίες είναι πολλαπλές, από εγκεφαλικά τραύματα, ισχαιμία, κληρονομικές, εκ γενετής ανωμαλίες του φλοιού, τοξικές και μεταβολικές. Συχνά δεν βρίσκεται η αιτία.
Η θεραπεία είναι τουλάχιστον στα 2/3 των επιληπτικών επιτυχής με φάρμακα, γιατί οι ασθενείς είναι πλέον με συνεπή λήψη φαρμάκων ελεύθεροι κρίσεων. Στους υπόλοιπους προχωρά η διερεύνηση για την ανεύρεση της εστίας η οποία προκαλεί τις κρίσεις (όταν πρόκειται για εστιακή επιληψία), ώστε αυτοί να προωθηθούν αν αυτό είναι δυνατόν προς την χειρουργική αντιμετώπιση με εξαίρεση της εστίας ή με εμφύτευση διεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου ή εμφύτευση ηλεκτροδίων, όταν η εξαίρεση δεν είναι δυνατή.

By - Ν. Αμερικάνος