Εγκεφαλικό: Συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συνοδεύεται με μούδιασμα στην μία πλευρά του προσώπου. Αυτό, όμως, δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα.
Δείτε παρακάτω τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου

Δυσκολία στην όραση ή θολή όραση
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει διπλή όραση (διπλωπία), θολή όραση ή απώλεια της όρασης στο ένα μάτι. Σε έρευνα που έγινε στη Μ. Βρετανία, μόλις το 44% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι το πρόβλημα στην όραση μπορεί να είναι σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου.

Δυσκολία στην ομιλία ή/και σύγχυση
Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα να εκφραστείτε ή να επικοινωνήσετε αυτό που θέλετε με λέξεις. Ένα απλό τεστ είναι να επαναλάβετε κάποια γνωστή φράση, όπως κάποια παροιμία. Εάν μπερδεύετε τις λέξεις, χρησιμοποιείτε λάθος λέξεις ή δεν μπορείτε να μιλήσετε καθόλου, υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 72% να έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αδυναμία στο χέρι ή/και το πόδι
Όταν σας συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι συχνό φαινόμενο για το ένα χέρι ή το πόδι (ή και τα δύο) να είναι ξαφνικά αδύναμα, μουδιασμένα, ή να παραλύουν. Συχνά το προσβεβλημένο άκρο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά από όπου συνέβη το εγκεφαλικό επεισόδιο στον εγκέφαλο. Προεκτείνετε τα δύο σας χέρια για 10 δευτερόλεπτα. Εάν το ένα σας χέρι παρασύρεται προς τα κάτω, που σημαίνει αδυναμία των μυών, αυτό είναι ένα σημάδι εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ζαλάδα ή απώλεια ισορροπία

Εάν αισθανθείτε ξαφνική ζαλάδα, ναυτία ή δυσκολία στο περπάτημα, τότε είναι πιθανό να έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί άνθρωποι συγχέουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου με άλλες παθήσεις, όπως η βαριά ίσωση.

Πόνος στο σώμα και πονοκέφαλος
Ο πόνος δεν είναι ένα τυπικό σύμπτωμα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά αν έχετε ξαφνικό πόνο στο ένα χέρι, το ένα πόδι ή/και την μία πλευρά του προσώπου ή του στήθους σας, τότε μπορεί να σας συμβαίνει κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Έρευνα στην Μ. Βρετανία έδειξε ότι το 62% των γυναικών που παθαίνουν εγκεφαλικό, εκδηλώνουν συμπτώματα που δεν εκδηλώνονται τυπικά σε άντρες. Επίσης, ο ξαφνικός και πολύ οξύς πονοκέφαλος (σαν να μην έχετε ξανανιώσει έτσι ποτέ στο παρελθόν) μπορεί να είναι επίσης σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου. Και σε αυτή την περίπτωση, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν οξύ πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού σε σύγκριση με τους άντρες.

By - Ν. Αμερικάνος