Εγκεφαλικό επεισόδιο

Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια οξεία νευρολογική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα.

Αίτια

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται εξαιτίας της απόφραξης ή ρήξης ενός εγκεφαλικού αιμοφόρου αγγείου.

Εάν η ροή του αίματος σταματήσει για περισσότερο από λίγα δευτερόλεπτα, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να πάρει αίμα και οξυγόνο. Τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να νεκρωθούν, με αποτέλεσμα μόνιμη βλάβη.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΙΣΧΑΙΜΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που παρέχει αίμα στον εγκέφαλο αποφράσσεται από ένα θρόμβο αίματος. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους:

 • Ένας θρόμβος μπορεί να σχηματιστεί σε μια αρτηρία που είναι ήδη πολύ στενή. Εάν αποφράσει πλήρως την αρτηρία, τότε έχουμε θαμβωτικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Ένας θρόμβος αποκολλάται από ένα άλλο αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, ή άλλο τμήμα του σώματος, και ταξιδεύει προς τον εγκέφαλο αποφράσσοντας μια μικρότερη αρτηρία. Αυτό καλείτε εμβολή. Προκαλεί ένα εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να οφείλονται σε αποφραγμένες αρτηρίες, μια πάθηση που καλείται αθηροσκλήρωση. Αυτή μπορεί να επηρεάζει τις αρτηρίες του εγκεφάλου ή τις αρτηρίες στον τράχηλο που μεταφέρουν αίμα προς τον εγκέφαλο. Λίπος, χοληστερόλη και άλλες ουσίες αθροίζονται στο τοίχωμα των αρτηριών, σχηματίζοντας μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται πλάκα. Με το πέρασμα του χρόνου, η πλάκα μεγαλώνει. Αυτό συχνά καθιστά τη ροή του αίματος παθολογική, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία θρόμβων αίματος.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να προκληθούν από θρόμβους αίματος που δημιουργούνται στην καρδιά ή άλλα τμήματα του σώματος. Οι θρόμβοι αυτοί ταξιδεύουν μέσω του αίματος και μπορεί να κολλήσουν στις μικρότερες αρτηρίες του εγκεφάλου. Αυτό είναι γνωστό ως εγκεφαλική εμβολή.

Συγκεκριμένα φάρμακα και ιατρικές παθήσεις μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων αίματος και αυξάνουν τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα σύνηθες αίτιο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα κάτω των 40 ετών είναι ο διαχωρισμός της καρωτίδας, ή ένα σχίσιμο στην επένδυση της καρωτίδας αρτηρίας. Το σχίσιμο επιτρέπει τη ροή αίματος μεταξύ των στιβάδων του τοιχώματος της καρωτίδας αρτηρίας. Αυτό προκαλεί στένωση της καρωτίδας αρτηρίας που δεν οφείλετε στη δημιουργία πλάκας.

Κάποια ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ξεκινούν χωρίς αιμορραγία, αλλά στη συνέχεια εκδηλώνεται αιμορραγία στην περιοχή της βλάβης.

ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σε ένα τμήμα του εγκεφάλου καθίσταται αδύναμο και υπόκειται σε ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο. Κάποια άτομα έχουν κάποιο έλλειμμα στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου που καθιστούν τη ρήξη περισσότερο πιθανή. Η ροή του αίματος που συμβαίνει μετά τη ρήξη του αιμοφόρου αγγείου, προκαλεί βλάβη στα εγκεφαλικά κύτταρα.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα ακόλουθα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο:

 • Κολπική μαρμαρυγή
 • Διαβήτης
 • Οικογενειακό ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου
 • Καρδιοπάθεια
 • Υψηλή χοληστερόλη
 • Μεγάλη ηλικία

Συγκεκριμένα φάρμακα αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων και κατά συνέπεια αυξάνουν τον κίνδυνο για ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες για τη δημιουργία θρόμβων αίματος, ιδιαίτερα σε γυναίκες που καπνίζουν και είναι μεγαλύτερες των 35 ετών.

Οι άντρες έχουν περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια από ότι οι γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την εγκυμοσύνη και στις εβδομάδες αμέσως μετά την κύηση.

Τα ακόλουθα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας στον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου:

 • Χρήση αλκοόλ
 • Αιμορραγικές διαταραχές
 • Χρήση κοκαΐνης
 • Τραύμα κεφαλής

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

By - Ν. Αμερικάνος